Φύση

Φύση

Το φυσικό του περιβάλλον είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το Ζαγόρι έχει γίνει δημοφιλής προορισμός. Μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα το ορεινό συγκρότημα της Τύμφης έχει μείνει ανεπηρέαστο φυσικό περιβάλλον, ένας γεωλογικός και οικολογικός παράδεισος.

Το φαράγγι του Βίκου, η Δρακόλιμνη της Τύμφης και ο ποταμός Βοϊδομάτης αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα σημεία φυσικού κάλλους της περιοχής του Ζαγοριου. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου στον οποίο ανήκει η περιοχή είναι γνωστός και σαν «Δρυμός των μεγάλων κορυφών».

Με ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες που στο πέρασμα των χιλιετιών έχουν δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών, τα οποία σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι περίπου 2000 διαφορετικά είδη. Αποτελεί καταφύγιο για πάνω από 1.700 είδη φυτών και βοτάνων. Ενδημικά σπάνια για την Ελλάδα είδη φυτών που φύονται στην περιοχή προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον των επιστημόνων. Η χλωρίδα περιλαμβάνει δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων με διάφορα είδη δένδρων ενώ η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνονται 24 είδη θηλαστικών πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση: αρκούδα, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγιδα, λύγκες.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός αγριολούλουδων κάποια από τα οποία είναι πολύ σπάνια. Εκτός από την πλούσια χλωρίδα σημαντικός είναι και αριθμός των μανιταριών που υπάρχουν στην περιοχή τα οποία φυτρώνουν άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού αλλά και φθινόπωρο σε δάση φυλλοβόλων και κωνοφόρων με κάποια από αυτά να ανήκουν στα πιο εκλεκτά βρώσιμα είδη.