Η εμπειρία

Η εμπειρία

Ταξιδεύοντας στο Ζαγόρι, τόπο άγριο της Ηπειρώτικης γης κάπου κοντά στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη κι έχοντας για φόντο τους Πύργους της Αστράκας, ανηφορίζοντας σ΄ένα από τα καλντερίμια της Αρίστης συναντάς ξαφνικά το «Αρτσίστας Οικίες», ένα συγκρότημα σπιτιών, μικρογραφία παλαιού αυθεντικού Ζαγορίσιου οικισμού.  

Δέκα πέτρινες κατοικίες, αγναντεύουν τις κορυφές της Γκαμήλας, παρασύροντάς σε, σε καιρούς αλλοτινούς, κόσμους μακρινούς, λες και ο χρόνος να σταμάτησε εκεί, κάπου στις αυλές τους. Καθεμιά με το όνομά της, καθεμιά με ύφος ξεχωριστό.

Κάθε κατοικία, ένα απρόβλεπτο ξάφνιασμα, καθεμιά μία ξεχωριστή εμπειρία. Σε τόπο μαγικό που διατηρεί την ταυτότητα του, σε τόπο ξένο που, όμως, σε κάνει κομμάτι του και μπορείς να ονειρεύεσαι. Τα ονόματα των κατοικιών είναι εμπνευσμένα από την απογραφή της Αρίστης του 1905, κυρίως της περιοχής του Ζαγορίου και από υπαρκτά συγγενικά πρόσωπα του ιδιοκτήτη. Ονόματα γυναικεία, δυνατά.

Επιβλητικές, σκληρές, πανώριες, εναρμονίζονται με την αρχιτεκτονική οντότητα των περίφημων Ζαγορίσιων αρχοντικών, που ως σήμερα προβάλλουν την περιοχή ως μοναδικό μνημείο ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.