Ζαγόρι

Ζαγόρι

Η περιοχή του Ζαγορίου εκτείνεται σε περισσότερα από 1.000 τ.χλμ. με υψόμετρο που κυμαίνεται από 500 έως 2.500 μέτρα. Είναι μια περιοχή προικισμένη σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Οι ιστορικές συνθήκες διαμόρφωσαν εκεί ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό περιβάλλον, όπου η πολλαπλότητα των μικρών κοινωνιών δεν αναιρεί την ενότητα του συνόλου. Το σύνολο αυτό αναδεικνύεται σε πραγματικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελείται από 46 χωριά, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι σκορπισμένα στην οροσειρά της Πίνδου, της Τύμφης και του Μιτσικελίου.

Βρίσκονται βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων. Χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα : το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι. Είναι μεγάλης γεωλογικής σημασίας, γι΄αυτό και είναι μέρος του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου. Λόγω της θέσης της περιοχής, του κλίματος και της ιδιαίτερης μορφολογίας τους χαρακτηρίστηκε ως Γεωπάρκο Βίκου – Αώου και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και ανήκει στο σύστημα προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα πετρόκτιστα καλντερίμια καταλήγουν στο μεσοχώρι, την πλατεία του κάθε χωριού, όπου κάτω από τον ίσκιο του αιωνόβιου πλατάνου πραγματοποιούνται όλες, σχεδόν, οι εκδηλώσεις. Για να γνωρίσει κανείς το Ζαγόρι πρέπει να περπατήσει, να ανέβει ψηλά, να αγναντέψει, να χαθεί στα καλντερίμια, να μυρίσει μυρωδιές παλιές, να δει τα χρώματα και τις εποχές να αλλάζουν.